Czerwone mięso może pomagać w obniżeniu ryzyka stwardnienia rozsianego

30 maja 2019, 11:04

Specjaliści od lat alarmują, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń. Ostatnie badania pokazały jednak, że ludzie, którzy w ramach zdrowej diety śródziemnomorskiej jedzą nieprzetworzone czerwone mięso, mogą obniżać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane (SR).



Przenośny symulator chirurgiczny z puszki po słodyczach

4 listopada 2013, 11:08

Abdullrazak Hossien, specjalista ds. badań klinicznych z Morriston Hospital w Swansea, został nagrodzony za symulator operowania aorty wstępującej, którego stworzenie kosztowało go 95 pensów. Pomysłowy wynalazca wykorzystał puszkę po słodyczach. Teraz jego urządzenie będzie produkowane na większą skalę, by mogli z niego korzystać stażyści i chirurdzy z całego świata.


Metamorfoza w 3 minuty

22 grudnia 2008, 12:03

Dr Xin An Zeng z Politechniki Południowochińskiej w Kantonie znalazł sposób na postarzenie młodego wina w mgnieniu oka. Kwaśną ciecz wystarczy potraktować za pomocą krótkiego wyładowania elektrycznego. Efekt: szlachetny i cieszący podniebienie trunek (Innovative Food Science and Emerging Technologies).


Po 100 latach w Karkonosze wrócił niepylak apollo

21 czerwca 2019, 09:24

Po ponad 100 latach do Karkonoskiego Parku Narodowego powrócił niepylak apollo – jeden z największych polskich motyli dziennych. W polskiej części Karkonoszy niepylaki wyginęły wskutek działalności człowieka w XIX wieku, z części czeskiej zniknęły w XX wieku


Microsoft kończy sprzedaż Windows 7

9 grudnia 2013, 11:01

Microsoft zakończył sprzedaż detaliczną systemu Windows 7. Następną istotną datą dla Windows 7 będzie 30 października 2014, kiedy to zakończona zostanie sprzedaż komputerów z preinstalowanym systemem operacyjnym.


Świat RNA jednak istniał?

10 stycznia 2009, 23:10

Badacze z Instytutu Badawczego Scripps informują o zsyntetyzowaniu cząsteczek RNA zdolnych do replikacji w sposób samodzielny, bez udziału czynników innych niż same namnażające się molekuły.


Stonehenge zbudowano, posługując się świńskim smalcem?

15 lipca 2019, 15:11

Do smarowania sań wykorzystywanych do transportu głazów do budowy Stonehenge mógł być wykorzystywany świński tłuszcz (łój) - sugeruje nowa analiza przeprowadzona przez archeologów z Uniwersytetu w Newcastle.


Prawie nie wystaje z lodu, a żyje

5 stycznia 2014, 16:01

W Antarktyce występuje ukwiał Edwardsiella andrillae, który bardzo, ale to bardzo lubi lód. Do tego stopnia, że cały się w nim zakotwicza, a w wodzie znajduje się tylko wieniec czułków. To jedyne zwierzę morskie, które się tak zachowuje, w dodatku nikt nie wie, jak udaje mu się przeżyć.


Przewaga lodówki nad sklepową półką

27 stycznia 2009, 10:06

Dlaczego ktoś, kto nigdy nie kupiłby w sklepie przeterminowanego serka, smaruje sobie nim kanapkę, jeśli twarożek zdążył wcześniej trafić do jego lodówki? Sankar Sen i Lauren G. Block z College'u Barucha postanowili sprawdzić, co właściwie wpływa na zmianę jednostkowych standardów świeżości (Journal of Consumer Research).


Dramatycznie spada liczebność słodkowodnej megafauny

9 sierpnia 2019, 10:37

Rzeki i jeziora zajmują zaledwie 1% powierzchni Ziemi, ale są domem dla 30% gatunków ziemskich kręgowców. Należą jednocześnie do jednych z najbardziej zagrożonych ekosystemów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy